Parama dėkojame




Nukentėjusiems dėl gaisro Viršuliškėse gyventojai suaukojo per 100 tūkst. eurų

gaisroNukentėjusiems per gaisrą Vilniaus Viršuliškių daugiabutyje Raudonasis Kryžius iki penktadienio vakaro surinko per 100 tūkst. eurų žmonių aukų.

Organizacija taip pat ketina prašyti visuomenės nukentėjusiesiems padėti ir daiktais.

„Nuo trečiadienio surinkome apie 106 tūkst. eurų“, – BNS sakė Raudonojo Kryžiaus atstovė Luka Lesauskaitė.

„Ką rodo praktika tokių didelių nelaimių metu, tai aktyviausiai aukojama per pirmąsias tris ar keturias dienas. Po to paramos dydis pradeda mažėti. Dabar esame tame pike“, – pridūrė ji.

Pasak Raudonojo Kryžiaus atstovės, organizacija tariasi su Vilniaus miesto savivaldybe, kaip reikėtų paskirstyti surinktą paramą.

„Diskutuojame, kaip tolygiai paskirstyti pagal tai, kokie tai butai, kiek yra šeimos narių. Nes dalis žmonių, kurie nukentėjo, nuomojosi, kiti negyveno, bet yra butų savininkai. Tai labai svarbūs klausimai, kuriuos reikia išsiaiškinti, kad kuo skaidriau, kuo teisingiau viskas būtų padaryta“, – teigė L. Lesauskaitė.

„Norime, kad tie pinigėliai žmones pasiektų kuo greičiau. Tikslas, kad tai įvyktų kitą savaitę“, – kalbėjo ji.

Paramą teikė nuo pirmos dienos

Raudonasis Kryžius pagalbą nukentėjusiems Viršuliškių daugiabučio gyventojams teikė nuo antradienio, kai pastate kilo gaisras.

„Mūsų savanoriai nuo pirmos dienos padėjo žmonėms maistu, higienos priemonėmis, davė šiltų drabužių. Buvo tokių žmonių, kurie iš degančio pastato išėjo be šiltų žieminių rūbų“, – pasakojo L. Lesauskaitė.

Anot jos, organizacijos savanoriai gyventojams teikė ir pirmąją psichologinę pagalbą.

„Iki pat dabar mūsų savanoriai yra tame viešbutyje, kur žmonės yra apsistoję laikinai. Reikia padėti ir prašymus užpildyti, yra kas kompiuterio neturi ar juo nemoka naudotis. Tai tokie visiškai administraciniai dalykai, su kuriais pagelbėja mūsų savanoriai“, – sakė Raudonojo Kryžiaus atstovė.

Organizacija taip pat parengė poreikių lentelę, į kurią nukentėję gyventojai gali pildyti, ko jiems šiuo metu pirmiausia reikia.

Po to Raudonasis Kryžius į visuomenę kreipsis ne tik dėl piniginės paramos nukentėjusiesiems, bet ir dėl paramos daiktais.

Gaisras daugiabutyje Viršuliškėse po sprogimo kilo antradienį, jis baigtas gesinti trečiadienio ryte. Dėl nelaimės žuvo du žmonės.
 
Savivaldybės teigimu, dėl gaisro be pastogės liko 57 namo gyventojai, dalis jų laikinai apgyvendinti viešbučiuose, kiti apsistojo pas artimuosius. Savivaldybė pažadėjo gyventojams be eilės suteikti socialinius būstus arba kompensaciją būsto nuomai.

Degusio daugiabučio eksploatuoti šiuo metu nėra galimybės. Gaisro priežastis kol kas nėra aiški, viena iš keliamų versijų – dujų nuotėkis. 

BNS nuotr.

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode