Parama dėkojame




S. Gentvilas: siūlymai dėl SND akcizo ir kuro lengvatų žemdirbiams peržiūrėjimo – pavasarį

pavasVerslui bei žemdirbiams piktinantis nuo sausio padidėjusiu suskystintų naftos dujų (SND) akcizu ir panaikinta dyzelino lengvata žemdirbių automobiliams, aplinkos ministras Simonas Gentvilas žada, kad ministerija iki pavasario persvarstys ir pateiks naujus siūlymus dėl šių mokesčių.

„Po susitikimo su žemdirbiais mes svarstome, kokie galėtų būti racionalesni sprendimai, tai visų pirma dėl žaliojo dyzelino, kad ne tiktai gamyboje būtų galima naudoti, bet ir transportavimui. Antras dalykas, dėl suskystintų dujų, tai darom analizę, darom pasižiūrėjimą, kas ir kaip naudojasi šitomis nuolaidomis“, – trečiadienį BNS sakė S. Gentvilas.

„Esam pasirinkę vasarį priimti vienokius ar kitokius sprendimus ir pavasarį pasiūlyti. Dabar esame svarstymo stadijoje“, – pridūrė jis.

Nuo šių metų įsigaliojusi Akcizų įstatymo pataisa apribojo ūkininkų galimybes naudotis lengvata už įsigyjamus degalus – jie gali būti pilami tik į traktorių bakus. Pagal šį įstatymą SND akcizas, siekiantis 368 eurus už toną (su PVM), nuo sausio taikomas ir verslui. 

S. Gentvilas anksčiau teigė, kad šios dujos importuojamos iš Rusijos taip remiant šią šalį, todėl buvo nutarta jas apmokestinti. Anot jo, gyventojai iki šiol suvartodavo nedidelę dalį šių dujų. 

Protestus prieš Vyriausybės žemės ūkio politiką šią savaitę pradėję žemdirbių atstovai prašo tvarką tikslinti. Žemės ūkio rūmų viceprezidentas Algis Baravykas BNS sakė, kad akcizo lengvata dabar taikoma tik traktorių kurui, tuo metu universaliai technikai – priekaboms, sunkvežimiams, keltuvams ir kitam transportui ji netaikoma.

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas pirmadienį teigė, kad lengvatinis dyzelinas turi būti pilamas į žemės ūkio gamybai skirtas priemones, todėl dar tikslinama, kokios tai priemonės. Anot jo, tikslinti reikia vien dėl bitininkų, kuriems lengvata kurui skiriama pervežant avilius į žydinčias pievas. 

Praėjusią gegužę Seimo priimtos Akcizų įstatymo pataisos numato, kad žemės ūkio produktų gamybai naudojamai technikai skirtiems gazoliams taikomas 60 eurų už 1 tūkst. litrų akcizas. Tačiau kuro, kuriam netaikomas akcizas, kiekis kiekvienam ūkininkui nustatomas pagal ūkio dydį bei kitus kriterijus.

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode