Parama dėkojame




Seimas – prieš siūlymą leisti sekmadieniais prekiauti alkoholiu po 15 val.

prekiautiSeimas nutarė nepradėti diskusijų, ar atšaukti ribojimą sekmadieniais prekiauti alkoholiniais gėrimais tik iki 15 val. 

Už tai, kad Alkoholio kontrolės įstatymo pataisų Seimas imtųsi, antradienį 33 balsavo Seimo nariai, prieš buvo 43, o 37 susilaikė. Tada 66 balsais prieš 49 pataisos buvo atmestos. 

Tokias pataisas siūlė septyni Liberalų sąjūdžio frakcijos nariai: Andrius Bagdonas, Eugenijus Gentvilas, Virgilijus Alekna,  Arminas Lydeka, Raimundas Lopata, Romualdas Vaitkus ir Edita Rudelienė. 

Jie siūlė alkoholio prekybą sekmadieniais leisti iki 20 val., kaip ir kitomis dienomis.  

A. Bagdonas sutinka, kad pavėlinta prekyba rytais (iki 10 val.) yra pagrįsta, nes apriboja galimybes žmonėms įsigyti stipriųjų gėrimų prieš darbo pradžią.

Praėjusią liepą paskelbti Lietuvos sveikatos mokslų universiteto mokslininkų tyrimo duomenys parodė, kad sutrumpinus alkoholio prekybos laiką sekmadieniais ir pirmadieniais rečiau fiksuojamos vyrų mirtys. Iki 2018-ųjų buvęs jų mirčių pikas sekmadieniais sumažėjo iki savaitės vidurkio, tokia pat tendencija pastebėta ir dėl mirtingumo pirmadieniais.

Alkoholio kontrolės įstatymą prieš keletą metų smarkiai sugriežtino buvusi „valstiečių“ valdžia, kai sveikatos apsaugos ministru buvo „valstietis“ Aurelijus Veryga – amžiaus kartelė, nuo kada galima vartoti alkoholį, padidinta iki 20 metų, prekybos laikas sutrumpintas nuo 10 iki 20 valandos, sekmadieniais – nuo 10 iki 15 valandos, uždrausta bet kokia alkoholio reklama.     

Redaktorė Roma Pakėnienė

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode