Augant susidomėjimui tausojančiu maisto vartojimu, vis daugiau žmonių ieško praktinių patarimų, kaip panaudoti nuo patiekalų gamybos likusius maisto likučius. Skaičiuojama, kad vienas Lietuvos gyventojas vidutiniškai per metus išmeta daugiau nei 50 kg maisto, o tai yra net 500 porcijų grikių kruopų, jeigu išmetamo maisto kiekį skaičiuotume jomis. Dalijamės keliais patarimais ir receptais, kurie padės atrasti naujus skanius patiekalus iš išvirtų ar kitaip apdorotų kruopų pertekliaus.
Pasak „Maximos“ maisto gamybos eksperto Aido Polenino, planuojant pirkinius visada rekomenduojama gerai apgalvoti, ką ir kiek gaminsite, kad kuo mažiau susidarytų perteklinio maisto, kuris dažniausiai vėliau atsiduria aplinką teršiančiuose sąvartynuose, rašoma pranešime žiniasklaidai.
„Dažnai nutinka taip, kad prie pagrindinio patiekalo pagaminama per daug garnyro iš kruopų. Tačiau neverta skubėti šio pertekliaus išmesti. Net jau apdorotos kruopos greitai nesugenda, o gaminant ką nors iš jų galima atrasti netikėtus ir naujus skonius“, – teigia A. Poleninas.
Grikių kotletai
„Grikiai – itin populiarios tarp lietuvių kruopos. Kaip garnyras jie itin tinka prie mėsos patiekalų. Tačiau šios kruopos gali būti naudojamos ir kaip pagrindinis patiekalas, pavyzdžiui, kaip kotletai. Gaminat šį patiekalą galima panaudoti ir mėgstamas daržoves, pavyzdžiui, morkas, brokolius, burokėlius. Tik prieš tai ir jas reikėtų tinkamai apdoroti – pakepinti ar išvirti. Mėsos mėgėjai šiuos kotletus gali kepti ir su vištiena, supjausčius ją mažais gabaliukais ir pakepinus arba išvirus“, – pataria A. Poleninas.
Apie 170 gr jau išvirtų grikių sumaišykite su 1 žaliu kiaušiniu, sutrinta ar smulkiai supjaustyta česnako skiltele, susmulkintomis petražolėmis (apie 20 gr). Pakepinkite ant sviesto vieną vidutinio dydžio susmulkintą svogūną ir suberkite į grikių masę, visą masę pagardinkite druska ir pipirais. Viską labai gerai išmaišykite ar net sutrinkite naudodamiesi trintuvo pagalba. Šlapiomis rankomis formuokite kotletus ir dėkite kepti į įkaitintą keptuvę, maždaug 3 minutėms iš kiekvienos pusės ant vidutinės ugnies.
Plovas „kitaip“
„Plovas itin tiks maisto likučių sunaudojimui. Tradiciškai šis patiekalas yra gaminamas su kiauliena ir pomidorų padažu, tačiau siūlomas receptas kiek kitoks“, – teigia A. Poleninas.
Jau išvirtus ryžius (apie 200 gramų) suberkite į puodą. Tuomet vienoje keptuvėje pakepinkite stambokai supjaustytą vištienos krūtinėlės filė (apie 150 gramų), pagardinkite pipirais, druska ir mėgstamais vištienos prieskoniais. Kitoje keptuvėje pakepinkite smulkintą vidutinio dydžio svogūną, raudonąją papriką, vieną tarkuotą morką ir apie 6–8 smulkintus pievagrybius. Viską suberkite į puodą prie ryžių, išmaišykite ir įpilkite karšto vandens tik tiek, kad lengvai apsemtų gaminamą plovą. Viską troškinkite apie 15–20 minučių nuolat pamaišydami, kad neprisviltų.
Perlinių kruopų salotos
„Tokios salotos puikiai tiks greitai vakarienei ar pietums į darbą. Naudojant jau išvirtas perlines kruopas, šių salotų pagaminimas užtruks vos apie pusvalandį, o savo turtingu skoniu jos pamalonins net ir išrankų gomurį“, – sako pašnekovas.
Šioms salotoms reikės 350 gr išvirtų perlinių kruopų, 1 granato, apie 350 gr sviestinio moliūgo minkštimo, šiek tiek alyvuogių aliejaus, sojų padažo, 1 krapų šakelės, 40 gr karijų riešutų, 1 apelsino, šlakelio rapsų aliejaus, šlakelio balzaminio acto.
Pirmiausia nulupkite sviestinį moliūgą, iš jo išimkite sėklas ir supjaustykite nedideliais kubeliais. Pakepinkite juos su šlakeliu alyvuogių aliejaus ant aukštos ugnies apie 15 minučių nuolat pamaišydami, tada įpilkite ir sojos padažo, toliau kepinkite ir pamaišykite. Tuomet įpilkite šlakelį rapsų aliejaus, kepinkite dar 10 minučių ant vidutinio kaitrumo ugnies. Tik nedėkite druskos – sojų padažas yra sūrus. Į didelį indą suberkite perlines kruopas, suberkite tarkuotą apelsino žievelę ir šio citrusinio vaisiaus sultis. Įpilkite šlakelį alyvuogių aliejaus ir balzaminio acto. Suberkite kepintą sviestinį moliūgą, smulkintus krapus bei granato sėklas. Karijų riešutus 3–4 minutes pakepinkite, vėliau juos perpjaukite perpus ir suberkite į salotas.
„Šias salotas pagardinkite druska ir pipirais, tik druską berti reikėtų atsargiai – prieš beriant paragaukite salotų, kad nebūtų per sūru. Šios salotos skaniausios dar šiltos, bet jų ir šaltų skonis bus puikus“, – atskleidžia A. Poleninas.
Lrt.lt