Sprogimas

Moderni mėšlo tvarkymo ir krovimo technika – mažiau rūpesčių ir išlaidų

Pašarų krovimas, mėšlo iškratymas laukuose – privalomi darbai kiekviename gyvulininkystės ūkyje. Dėl to patvarūs, patikimi krautuvai ir mėšlo kratytuvai – vieni svarbiausių, padedančių šiuos darbus atlikti greitai, sutaupant veiklos sąnaudoms skirtas lėšas.

Vis labiau vertina mėšlą

Jurbarko rajono ūkininkas Vladas Vaicekauskas džiaugiasi šiemet įsigijęs modernų „Jeantil“ mėšlo kratytuvą. Apie 100 karvių auginantis, apie 200 hektarų grūdinių kultūrų sėjantis ir penkis darbuotojus samdantis ūkininkas jau spėjo įvertinti šios naujos mašinos naudą – dirbo ja labai intensyviai.

Anksčiau rusišką techniką mėšlo kratymui naudojęs ūkininkas pastebi seno ir naujo skirtumus: „Kaip diena nuo nakties. Dabar – ir greičiau, ir patogiau. Svarbiausia – tikimybė, kad naujasis kratytuvas „sugrius“, yra žymiai mažesnė, nes jis yra labai patvarus.“

Mėšlo kratytuvas gyvulininkystės ūkyje – ypač svarbus. „Lietuvoje sunkiai surastume gyvulių augintoją, kuris šiam darbui naudotų ne savo techniką, o nuomotųsi. Be to, į mėšlą jau nebežiūrima kaip į atliekas, kuriomis reikia atsikratyti, dabar jis vertinamas kaip trąša. Tręši mėšlu – mažiau išleisi mineralinėms trąšoms“, – pastebi bendrovės „Dotnuva Baltic“ produktų vadybininkas Gintaras Sprindžiūnas.

Pasak bendrovės atstovo, „Jeantil“ privalumas – mėšlą lauke juo galima paskleisti sparčiai, tolygiai ir plačiai: galvijų – 13 metrų, paukščių – 7 metrų pločiu. Dirbant šia mašina, organinės medžiagos tolygiai pasiskirsto dirvoje.

Vietoje dviejų mašinų – viena, bet gera

Ūkininko V. Vaicekausko ūkio mašinų komplekte – du frontaliniai krautuvai. Vieną jų įsigijo prieš septynerius metus, kitą – prieš penkerius. Ūkininkas pripažįsta, kad krautuvai yra daugiausia valandų per metus naudojamos mašinos. V. Vaicekauskas juos naudoja pašarams, grūdams, miltams, šiaudams, šienui, šienainiui, mėšlui krauti, gelbsti jie ir kituose ūkio darbuose.

„Krautuvas – viena būtiniausių technikos priemonių ūkyje, pakeičianti žmogaus rankas, kurių kaime vis mažėja. Vienas tokių, pakeičiančių ūkyje žmogų su šakėmis, yra manevringi „Schäffer“ šarnyriniai krautuvai. Jie itin praverčia dirbant įvairiausius krovos darbus fermose, kuriose siauri takai, žemos lubos. Jų privalumas – mažos eksploatacinės išlaidos“, – aiškina „Dotnuva Baltic“ produktų vadybininkas.

Ūkininkai apie „Schäffer“ šarnyrinius krautuvus atsiliepia kaip apie daug dirbančią ir negendančią techniką“, – sako G. Sprindžiūnas. Anot jo, prie traktoriaus montuojamas frontalinis krautuvas – geras būdas praplėsti traktoriaus galimybes. Tuo tarpu teleskopinį krautuvą, kurio keliamoji galia – 2,5–4,2 tonos, ūkininkai renkasi intensyviems krovos darbams ūkyje.

„Kiek padeda sutaupyti modernus krautuvas – amžinos diskusijos klausimas. Sunku būtų įvardinti tai konkrečiais skaičiais, lengviau – pavyzdžiais. Štai viena bendrovė naudojo du „Belarus“ traktorius su frontaliniais krautuvais, o dabar džiaugiasi, kad užtenka vieno „Schäffer“ krautuvo: nebeturi tiek remonto išlaidų, mažiau išleidžia degalams, drausti ir techniškai prižiūrėti tereikia vieną mašiną, nebe dvi“, – aiškina „Dotnuva Baltic“ atstovas.

Apie „Dotnuva Baltic“:

Viena sparčiausiai Baltijos šalyse augančių žemės ūkio aptarnavimo įmonių prekiauja žemės ūkio technika, importuojama iš garsiausių Vakarų Europos gamintojų – „Case IH", „Kverneland Group", „Schaffer“ „Einböck", „Quicke", „Agrifac“ ir kt. Bendrovė užsiima atsarginių dalių prekyba, teikia žemės ūkio technikos serviso paslaugas.

Kita svarbi įmonės veikla yra sėklų dauginimas, ruošimas ir pardavimas. Rinkai įmonė siūlo Lietuvos Agrarinių ir miškų mokslų centro, ir užsienio kompanijų javų, rapsų, cukrinių bei pašarinių runkelių, pašarinių ir vejų žolių, ankštinių augalų ir kitas sėklas. Sėklos platinamos Lietuvoje, Latvijoje, Estijoje, Rusijoje ir Baltarusijoje.

Bendrovė taip pat stato „Cimbria", „Symaga“, BIN, „Morillon“, „JKF Industri“ ir „Andritz Feed and Biofuel“ grūdų elevatorius, montuoja sandėliavimo įrangą.

Nauja vystoma bendrovės veiklos sritis – fermų įrangos pardavimai, fermų technologijos parinkimas, projektavimas, statyba, įrangos montavimas ir aptarnavimas. „Dotnuva Baltic“ atstovauja bei tiekia kompanijų „BouMatic Robotics“, „Strangko”, „Pellon“, „RO-KA Industri“, „Wasserbauer“ ir kt. įrangą.

UAB „Dotnuva Baltic“ dirba per 200 darbuotojų, jos apyvarta 2015–2016 finansiniais metais siekė 88,3 mln. eurų. Vidutiniškai įmonė per metus paruošia ir parduoda apie 18 tūkst. tonų sertifikuotų sėklų, per 1000 žemės ūkio technikos vienetų, pastato ar rekonstruoja 20 – 25 įvairaus dydžio grūdų saugyklų.

Daugiau informacijos:

Vaida Samuolytė, „PR Service/Edelman Affiliate“, tel., (8~682) 43660 el. paštas Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

Kristina Jugulytė
jaunesnioji projektų vadovė
PR Service
8 5 2649500
Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.

 

Tai yra pranešimas spaudai, už kurio turinį BNS neatsako.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode