Parama dėkojame




Sprogimas

Paukščių gripo epidemija Europoje ir Azijoje neslūgsta

Paukščių gripo situacija lieka įtempta tiek Europoje, tiek Azijos šalyse. Užregistruojami vis nauji šios ligos protrūkiai naminių paukščių laikymo vietose ir laukiniams paukščiams.

Apie laukiniams paukščiams nustatytus didelio patogeniškumo paukščių gripo (H5N8) atvejus VMVT nuo šių metų pradžios buvo informuota 335 kartus – Vokietijoje užregistruota 140, Šveicarijoje – 84, Danijoje – 35, Olandijoje – 37, Suomijoje – 7, Švedijoje – 10, Austrijoje, Prancūzijoje ir Vengrijoje – po3, Lenkijoje ir Rumunijoje – po 5, Kroatijoje – 2, Serbijoje – 1 atvejis. Iš viso laukinėje faunoje rasta nugaišusių ir paimti tyrimams 1109 įvairių rūšių paukščiai.

Negerėja situacija ir naminių paukščių laikymo vietose, vien per pastaruosius kelis mėnesius gauta 350 pranešimų apie didelio patogeniškumo paukščių gripo protrūkius ūkiuose. Vengrijoje nustatyta 215 šio gripo židinių (sunaikinta daugiau kaip 2 mln. paukščių), Prancūzijoje – 80 (sunaikinta 0,45 mln.), Vokietijoje – 21 (sunaikinta daugiau kaip 130 tūkst.), Rusijoje – 5 (sunaikinta daugiau kaip 340 tūkst.), Olandijoje – 9 (sunaikinta daugiau kaip 200 tūkst.), Lenkijoje – 15 (sunaikinta daugiau kaip 200 tūkst.), Ukrainoje – 4, Serbijoje –3, Italijoje ir Švedijoje – po 2, Austrijoje, Danijoje, ir Jungtinėje Karalystėje – po 1 ligos židinį. Dėl protrūkių visose valstybėse sunaikinta daugiau kaip 3,5 mln. naminių paukščių.

Paukščių gripas plinta Azijos ir Afrikos žemynuose. Azijoje daugiausia paukščių gripo atvejų patvirtinta Kinijoje. Gruodžio pabaigoje Ili Kazak prefektūroje esančiame ūkyje, kuriame buvo auginama per 66 tūkst. paukščių, nustatytas aukšto patogeniškumo (H5N6) gripo atvejis. Iš viso šioje šalyje 2016 m. užregistruoti 78 židiniai, dėl kurių išnaikinta apie 370 tūkst. maistui augintų paukščių. Gruodžio 25 d. kito tipo (H5N1) paukščių gripas nustatytas Indijos ūkyje, kur auginta 2,2 tūkst. paukščių. Indijoje šiais metais užfiksuota 10 ligos židinių, kuriuose sunaikinta daugiau kaip 154 tūkst. naminių paukščių.

Afrikos šalių paukščių gripas taip pat neaplenkia, Ganoje nustatytas 61šios ligos židinys, dėl protrūkių šioje šalyje sunaikinta beveik 30 tūkst. paukščių.

VMVT įspėja paukščių laikytojus būti budriais ir griežtai paisyti biologinio saugumo reikalavimų. Radus nugaišusį laukinį vandens paukštį ar pastebėjus laukinių ar naminių paukščių gaišimus, reikia apie tai nedelsiant pranešti teritorinei valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai arba Valstybinei maisto ir veterinarijos tarnybai nemokamu telefono numeriu 8 800 40 403.

ŽŪM informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode