Sprogimas

Trichineliozės protrūkis Jurbarko rajone

Jurbarko valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (Jurbarko VMVT) informavo apie trichineliozės protrūkį rajone.

Tiriant šį atvejį, 6 trichinelioze susirgę žmonės patvirtino, kad visi jie ragavo Vencloviškių kaimo (Skirsnemunės sen., Jurbarko raj.) ūkininko kiaulienos gaminių.

Vencloviškių kaime nurodytame ūkyje buvo auginamos 6 (3 – 6 mėnesių amžiaus) kiaulės. Ūkio savininkas neseniai buvo paskerdęs kiaulę (apie 200 kg) savo reikmėms, bet neištyrė jos dėl trichineliozės. Atlikus apklausą, paaiškėjo, kad kiauliena vaišinosi 13 žmonių, 6 jų jau pasireiškė ligos požymiai. Ūkyje rasta 150 kg skerdienos, ji išsiųsta sunaikinti į UAB „Rietavo veterinarijos sanitarija“. Be to, iš šio ūkio uždrausta išvežti ar parduoti kiaules be Jurbarko VMVT leidimo.

„Kiaules trichinelėmis dažniausiai apkrečia laukiniai gyvūnai (šernai, rudosios lapės, usūriniai šunys, pilkosios žiurkės, miškinės kiaunės, vilkai). Didžiausias pavojus apsikrėsti yra ten, kur nesilaikoma tvarkos ir sanitarijos reikalavimų. Gyvulių laikytojams labai svarbu paisyti biologinio saugumo priemonių – šeriant gyvulius, nenaudoti žvėrių dorojimo atliekų, tvartuose reguliariai šalinti pašarų likučius, naikinti graužikus ir kt.“, – komentavo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Gyvūnų sveikatingumo ir gerovės skyriaus vyriausioji veterinarijos gydytoja Aušra Leščinskaitė – Petrauskienė.

Jurbarko rajone praėjusių metų sausio mėnesį trichineliozė buvo nustatyta vienam šernui, sumedžiotam Šimkaičių miške.

VMVT nuolat vykdo trichineliozės stebėsenos programą, šiai ligai nustatyti tiriami ir sumedžiotų šernų mėginiai. 2016 m. ištirta 13,3 tūkst. šernų ir 84,7 tūkst. kiaulių mėginių, nustatyti 45 šernų trichineliozės užkrato atvejai, užsikrėtusių kiaulių mėginių nenustatyta (2015 m. iš 10 tūkst. šernų – 95, iš 84,7 tūkst. kiaulių – 3 teigiami atvejai).

Pasak A.Leščinskaitės – Petrauskienės, pastarųjų trijų metų statistika rodo, kad trichineliozės atvejų laukinėje faunoje ir kiaulių ūkiuose bei žmonių susirgimų skaičius mažėja. „Tai lemia modernių skerdyklų kūrimasis, pagerėjusi mėsos kontrolė ir didėjantis kiaulių laikytojų sąmoningumas. Daugelis ūkininkų jau supranta, kad pavaišinus draugus ar kaimynus nepatikrintos mėsos patiekalais, galima užsitraukti ir baudžiamąją atsakomybę“, – sakė veterinarijos gydytoja.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, 2016 m. trichinelioze susirgo 1 žmogus, 2015 m. – 38, 2014 m. – 20 žmonių.

Trichineliozė – liga, kurią sukelia organizme galinčios ilgai parazituoti apvaliosios kirmėlės – trichinelės, kurios yra pavojingos žmonių sveikatai. Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) dar kartą primena gyventojams, savo reikmėms auginantiems ir namuose skerdžiantiems gyvulius, jog kiekvieną kiaulę privaloma ištirti dėl trichineliozės.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode