Parama dėkojame




Sprogimas

Galvijams žiemą reikia skirti daugiau dėmesio

Įsivyravus žiemiškiems orams, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) sulaukia vis daugiau pranešimų apie lauke, netinkamomis sąlygomis laikomus galvijus.

Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba dėl netinkamo elgesio su gyvūnais Trimėsėdžio k., (Nevarėnų sen., Telšių r.) ūkyje, praėjusių metų pabaigoje perdavė medžiagą rajono apylinkės teismui. Telšių rajono apylinkės teismas, išnagrinėjęs bylą, ūkininkui skyrė 1 200 eurų baudą už žiaurų elgesį su gyvūnais.

Patikrinus Trimėsėdžio kaimo ūkį, nustatyta, kad 74 galvijai buvo laikomi lauko aptvaruose, neapsaugotuose nuo aplinkos poveikio, nebuvo įrengta poilsiui tinkamų vietų, trūko pašarų, geriamojo vandens. Aptvaruose ganymo plotą dengė sniego (apie 20 cm) sluoksnis, geriamojo vandens telkiniai buvo užšalę, trūko šėrimo įrangos, pritaikytos šaltajam metų laikotarpiu, galvijai nebuvo sugrupuoti pagal amžių ir lytį (nekontroliuojamas veisimas, lytiškai bręstančios telyčios laikytos kartu su suaugusiais buliais), neišvalytas mėšlas, neveikė girdymo įranga, gardai netvarkingi, nešvarūs.

Pažeidimai ūkyje kasmet pasikartoja, ūkininkui jau buvo skirtos 6 administracinės nuobaudos, ne kartą taikyti įvairūs apribojimai. Nors galvijų savininkas kiekvieną kartą prižada pašalinti visus trūkumus ir susitvarkyti, tačiau pažeidimų nešalina, nevykdymo priežasčių negali paaiškinti.

Galvijų laikytojas informuotas, kad jei ir toliau nevykdys VMVT nurodymų, įstatymų nustatyta tvarka bus skiriama ne tik bauda, bet ir kreipiamasi į teismą dėl galvijų konfiskavimo.

VMVT primena, kad šaltuoju metų laiku reikia daugiau dėmesio skirti gyvūnams, duoti pakankamai pašarų ir vandens, šerti įvairesniais pašarais, nes per šalčius jiems reikia daugiau maisto kūno temperatūrai palaikyti. Pasirūpinti gyvūnų laikymo patalpomis ūkininkai privalo dar neįžiemojus. Galvijus reikia laikyti tvartuose su užsandarintais langais ir durimis, palikti tik ventiliacijai skirtas angas, nesudaryti sąlygų skersvėjams, kreikti pakankamu kiekiu sausų pakratų.

VMVT kviečia gyventojus būti pilietiškais ir neabejingais – pastebėjus nuo šalčio kenčiančius, netinkamai laikomus gyvūnus, informuoti teritorines valstybines maisto ir veterinarijos tarnybas arba pranešti VMVT visą parą veikiančiu nemokamu telefono numeriu 8-800-40403.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos informacija

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode