Ką baliniai vėžliai veikia žiemą?

baliniaiBalinių vėžlių pamėgtas kūdras Metelių ir Veisiejų regioniniuose parkuose jau aptraukė plonas ledukas ir nubalino sniegas. Kol vėžliai miega, galima pagerinti jų gyvenimo sąlygas. Dzūkijos- Suvalkijos saugomų teritorijų direkcijos specialistai kūdrų pakrantėse kasmet pjauna karklų atžalas.

Taip sukuriama daugiau šildymosi vietų, o ir vėžlienių kelionės link saulėto šlaito bus lengvesnės. Seniau šiuos gamtotvarkos darbus atlikdavo aplink pelkutes ganomos  karvės.

Dar spalio mėnesį vėžliai nuėjo miegoti – susirado gilesnę dzūkiškos pelkės vietą ir įsirausė į durpę. Kad pavasarį būtų lengviau susiporuoti, sugulė grupelėmis –  vienas patinas ir trys patelės.

Rugsėjį iš kiaušinių išsiritę vėžliukai pasiliko žiemoti po žeme. Kad besniegės žiemos nebūtų pražūtingos, žinomi lizdai rūpestingai uždengiami eglių šakomis. Jeigu sėkmingai peržiemos, į žemės paviršių vėžlių jaunikliai išropos kitų metų pavasarį.

O Lietuvos zoologijos sode šiuo metu poilsiauja visi 113 rudenį sėkmingai iškastų ir perkeltų vėžliukų. Čia jie gauna vertingo maisto, kad greičiau sustiprėtų, o sugrįžę į gamtą sukietėjusiu šarvu nebebijotų garnių ir gervių. Mažyliai agresyviai pešasi dėl uodo trūklio lervų, svirplių ir tarakonų. Per 50 dienų vėžliukai atkuto ir priaugo po 5-7 gramus svorio.

Bet ir šie vėžliukai po Naujų metų jau ruošis žiemos miegui.

Aplinkos ministerijos nuotrauka

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode