Parama dėkojame




Seimas nepritarė siūlymui rengti patariamąjį referendumą dėl plynų miškų kirtimų

kirtimuSeimas antradienį nepritarė opozicijos siūlymui su Europos Parlamento (EP) rinkimais surengti patariamąjį referendumą dėl plynų miškų kirtimų. 

Už tokį beveik pusšimčio opozicinių parlamentarų pateiktą pasiūlymą balsavo 56 Seimo nariai, prieš buvo 25 ir susilaikė 41 parlamentaras. Kitu balsavimu, vieno balso persvara, projektas grąžintas iniciatoriams tobulinti.

Opozicijos atstovai siūlė rinkėjų klausti, ar šie pritaria riboti plynuosius miško kirtimus ir visiškai juos uždrausti saugomose teritorijose.

„Jūs deklaruojate norą girdėti visuomenės nuomonę. Lietuva yra viena labiausiai plynus kirtimus vykdanti valstybė Europoje, jūs visiškai neatsižvelgiate į tai, ko prašo visuomenė, ko prašo mokslininkai. Mes galėjome diskutuoti, kaip saugoti miškus, o dabar tiesiog spjovėte į veidą žmonėms“, – po balsavimo sakė demokratų atstovas Tomas Tomilinas.

Konservatorius Jurgis Razma teigė, jog siūlydami rengti konsultacinį referendumą dėl miškų opozicijos atstovai siekė padidinti savo rėmėjų aktyvumą Europos Parlamento rinkimuose, nes žmonių nuomonė šiuo klausimu ir taip akivaizdi.

„Nereikia skambių kalbų, jūs siūlote patariamąjį referendumą dėl plynųjų kirtimų, klausite žmonių nuomonės, o jums neaiški žmonių nuomonė? Galvojate, kad jie už plynus kirtimus? Jei norėjote konkretaus rezultato, reikėjo ne patariamąjį , o konkretų, su konkrečiu rezultatu, tada būtų rezultatas, o čia – tik noras sutelkti rinkėjus EP rinkimams“, – kalbėjo J. Razma.

Dėl plynųjų kirtimų saugomose teritorijose Lietuvoje surengta ne viena protesto akcija. 

Praėjusią savaitę Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė, kad tvirtinant miškotvarkos projektus reikia įvertinti kirtimo poveikį „Natura 2000“ teritorijoms.

Teismas paskelbė, kad Valstybinės miškų tarnybos  direktoriaus įsakymas, patvirtinęs Ignalinos regiono valstybinių miškų vidinės miškotvarkos projektą, yra neteisėtas tiek, kiek buvo numatyti pagrindiniai miškų kirtimai įsteigtose ir potencialiose Europos ekologinio tinklo „Natura 2000“ teritorijose bei aplink jas.

Po šio teismo sprendimo Valstybinė miškų urėdija antradienį paskelbė stabdanti kirtimus jose visos šalies Europos ekologinio tinklo „Natura 2000” teritorijose

Spalio pradžioje visuomenininkai pranešė apie medžių kirtimą Šimonių girios sklype, kuris patenka į įstatymais apsaugotą vertingą gamtinę teritoriją. Reaguodama į tai Aplinkos ministerija sustabdė du kirtimų leidimus, Specialiųjų tyrimų tarnyba pradėjo ikiteisminį tyrimą.

Lapkritį ministerija pranešė sustabdžiusi aštuonis pradėtus plynuosius sanitarinius kirtimus Punios šilo genetiniuose draustiniuose, nors nevyriausybinės organizacijos „Baltijos aplinkos forumas“ nariai teigė, kad šie kirtimai jau yra įvykdyti. 

Ministerija taip pat tvirtino inicijavusi Miško kirtimų taisyklių pataisas, kuriomis būtų griežčiau reglamentuojami plynieji sanitariniai kirtimai. Jomis siekiama, kad miške įsiveisus kenkėjams nebūtų iškirstas visas plotas, o tik nebegyvi medžiai.

BNS nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode