Sprogimas

COVID-19 atvejų tarp vaikų rudenį daugės, reikėtų vengti nebūtinų susibūrimų – gydytojas

rudeniŠiuo metu Kauno ligoninėje gydomi trys COVID-19 sergantys vaikai, vienas jų –  sunkesnės būklės, tačiau gydytojai prognozuoja, kad šių atvejų tarp vaikų rudenį daugės ir rekomenduoja vengti nebūtinų susibūrimų, tokių kaip prekybos centrai.

Kaip BNS sakė Kauno ligoninės Vaikų priėmimo, skubios pagalbos ir intensyviosios terapijos skyriaus vedėjas Darius Varaškevičius, ligoninėje visada būna bent keli mažieji COVID-19 pacientai, daugiausia jų yra buvę septyni-aštuoni.

„Šiandien ryte turėjome tris covidus – vieną turėjome sunkesnį – su deguonimi, su pneumonija“, – BNS pirmadienį sakė medikas.

Pasak jo, į ligoninės priėmimą nuolat atvyksta vaikų su įtariamu COVID-19, nes šeimos gydytojai juos stengiasi nukreipti į ligonines.

Kaip ir sergant kitomis ligomis, kai vaikai karščiuoja ar vemia, dažnai medikų pagalbos vaikams prireikia dėl dehidratacijos.

„Yra covido su įvairiais simptomais: vieni tik kosti ar jiems gerklę skauda, dalis yra, kad ir paviduriuoja, o dalis turi ir plaučių uždegimą, pneumoniją“, – sakė D. Varaškevičius.

Pasak jo, vaikų su sunkesnėmis ligos formomis padaugėja periodiškai, tačiau medikai prognozuoja, jog rudeniui įsibėgėjant, susirgimų tarp jauniausių amžiaus grupių daugės.

„Mes dabar prognozuojame, kad jų daugiau bus sergančių, nes vaikai skiepijami tik nuo 12 metų ir tai turbūt nedidelėmis apimtimis, o jie savo kolektyvuose, į kuriuos grįžo, vieni kitų labai pasiilgę ir vaikams sunku įdiegti, kad jie vieni su kitais nekontaktuotų“, – kalbėjo medikas.

D. Varaškevičius teigia, kad šiuo metu itin svarbi yra profilaktika: pasirūpinti, kad kolektyvuose nebūtų peršalimo simptomus turinčių vaikų.

„Jeigu ankstesniais laikais mes galėdavome vaiką su sloga, su kosuliu ar gerklės skausmu leisti į ugdymo įstaigą, tai šiandien to tikrai reikėtų atsisakyti ir tikrai griežtai to laikytis“, – pabrėžė jis.

Gydytojas taip pat rekomenduoja vengti nebūtinų kontaktų didelėse grupėse.

„Žinoma, mokslai, ugdymas, kultūriniai renginiai, jeigu vaikui reikia – žinoma taip. Bet į prekybos centrus, tas vietas, kur tikrai nebūtina vaikų leisti, tai ir nereikia jų vesti“, – sakė D. Varaškevičius.

Kauno ligoninės medikai pastebi, jog kaip ir suaugusiųjų tarpe, sunkiau serga vaikai, turintys kasos sutrikimų, diabetą. Taip pat COVID-19 sunkesnis pacientams su viršsvoriu. Sunkiau serga ir Dauno sindromą turintys pacientai.

Statistikos departamento duomenimis, šiuo metu imunitetą dėl skiepų ar persirgimo turi 2,7 proc. vaikų iki 11 metų, 30,5 proc. 12-15 metų vaikų.

Šiuo metu nuo COVID-19 skiepijami 12 ir vyresni gyventojai.

nvsc.lrv.lt nuotrauka

Informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode