Sprogimas

Dega ABS lemputė? Galimos problemos dažniausiai yra tik kelios

Visuose šiuolaikiniuose automobiliuose yra naudojama ABS sistema. Ji neleidžia ratams užsikirsti stabdymo metu – stabdžiai aktyvuojami nutrūkstamai, todėl ratai nepradeda slysti ir išlaikoma automobilio kontrolė.

ABS sistemos gedimai yra dažni. Pastebėję prietaisų skydelyje užsidegusią oranžinę ABS lemputę turėkite omeny, kad sistema tuo metu jau nebeveikia. Tačiau, dažniausiai pasitaikantys gedimai yra tik keli.

 

Sugedęs ABS daviklis

ABS davikliai yra jautrūs. Viduje yra itin plona viela, kuri dėl aukštų temperatūrų, vibracijų ir korozijos gali nutrūkti. Tokiu atveju nebeprateka srovė ir daviklis nematuoja rato sukimosi greičio.

O kaip patikrinti ABS daviklį? Įprastai ABS davikliai gali būti dviejų rūšių: su dviem arba trim laidais. Dviejų laidų ABS daviklį lengvai patikrinsite naudodami multimetrą. Tiesiog pamatuokite varžą tarp dviejų daviklio laidų – ji turėtų svyruoti apie 1000-1500 omų. Jeigu varža gerokai išlipa iš šių rėmų arba yra begalinė, tai laikas daviklį pakeisti.

Nerekomenduojame savarankiškai tikrinti tris laidus turinčių daviklių, nes pasirinkę netinkamas jungtis galite juos sugadinti.

Pažeisti daviklio laidai

Labai dažnai problemos prasideda nusitrynus laidams arba atsilaisvinus jungtims. Patikrinkite laidų bei jungčių būklę. Plastikinis arba guminis šarvas negali būti pažeistas, metalinė laido dalis neturi matytis, o jungtys privalo būti švarios ir standžios. ABS daviklis turėtų būti keičiamas tik įsitikinus, kad jungtys yra tvarkingos.

ABS bloko gedimas

Blogiausiu atveju susidursite su ABS bloko gedimu. Dažniausiai blokai nėra remontuojami ir juos tenka keisti. Keitimas yra gana sudėtingas, nes reikia atjungti visas į bloką ateinančias stabdžių sistemos žarneles. 

Niekada nedarykite skubotų išvadų ir pirmiausiai atlikite kompiuterinę diagnostiką. Tiek daviklių patikrą, tiek dalių keitimą reikėtų patikėti šios srities specialistams, kad stabdžių bei ABS sistema veiktų tinkamai ir kelyje išliktumėte saugūs. 

22-47a

Taip pat skaitykite:

Nuorodų sąrašas

Nuorodų sąrašas

Powered by BaltiCode